Hope -tapahtumia kuvin

Yhteistyökumppanit

  

Paikalla olevat käyttäjät

Paikalla on tällä hetkellä 0 käyttäjää ja 0 vierasta.
HOPE

Osara NY-toiminnan edelläkävijänä LPKKY:ssä 26.11.2010

Vili Koski (vas.), Eetu Nisula ja Kalle Nässi perustivat Osaralla opiskellessaan yhteisen yrityksen, joka tarjoaa mm. pieniä remontteja traktoreihin ja autoihin.
 

Osaran maaseutuopetusyksikkö on edelläkävijä NY-toiminnassa koko Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymässä. Ensimmäiset seitsemän opiskelijoiden perustamaa yritystä käynnistelee parhaillaan toimintaansa.

Maatalousteknologiaa Osaralla opiskelevat Vili Koski, Eetu Nisula ja Kalle Nässi ovat onnistuneesti palvelleet ensimmäisen asiakkaansa. Nyt he yrittävät markkinoida osaamistaan ja saada uusia tilauksia Huolto- ja metsäpalvelut NY:lleen.

– Huollamme esimerkiksi traktoreja ja autoja ja teemme pieniä remontteja, kuten jarrupalojen ja -levyjen vaihtoa. Keväällä voimme vaihtaa autoihin kesärenkaita alle. Lisäksi meiltä sujuu esimerkiksi metsänraivaus sekä pihapuiden kaato, Kalle Nässi juttelee.

Niko Rantatalon ja Aki Suutarlan Rannan NY:ssä puolestaan alkaa syntyä puuleluja, joita on tarkoitus lähteä kauppaamaan esimerkiksi joulumyyjäisiin.

– NY on hieno mahdollisuus kavereille, joilla on ideoita. Tässä pääsee yhdessä kokeilemaan oikeaa yrittäjyyttä, miettii koneopettaja Esko Tapiainen.

Osaran opiskelijoiden muissa yrityksissä tarjotaan esimerkiksi hieronta- ja eläintenhoitopalvelua. Yksi yritys on erikoistunut taontaan ja parissa tuotteistetaan luonnonmateriaaleja myytäviksi tuotteiksi.


Niko Rantatalo (vas.) ja Aki Suutarla ovat tyytyväisiä, että voivat Esko Tapiaisen valmennuksessa kokeilla oikeaa yrittämistä ja tienata myös rahaa.

Oppi perille
käytännön kautta

Yrittäjyys on perinteisesti ollut keskeinen oppiaine ja näkökulma maatalousopetuksessa. Se on Osaralla näkyvästi esillä sekä maatalousopetuksen että luontopuolen opetussuunnitelmissa.

Aivan uutta on nyt se, että opiskelijat laittavat jo kouluaikana pienimuotoisesti ihan oikean yrityksen alkuun.

– Yritystalous on teoria-aineena nuorelle usein vaikea ymmärtää. Nuori Yrittäjyys -yrityksessä täytetään konkreettisesti kaikki aloituspaperit ja opitaan asiat käytännön kautta, toteaa koulutusalajohtaja Anna-Liisa Oksa.

– Samalla nuoret pääsevät hyödyntämään ammattitaitoaan ja todella tekemään jotain tuotetta tai palvelua. Yritystoiminta tukee sekä ammattiaineiden että yleisten taitojen kuten yhteistyön oppimista.

Vuosi yrittäjänä sopii Oksan mielestä hyvin koulumaailmaan ja oli toteuttavissa nopeammin ja kevyemmin rakentein kuin suunnitteilla oleva osuuskunta.

HOPEsta intoa
yrittäjyysopetukseen

NY-toimintaa Osaralla vauhdittanut Esko Tapiainen sai siihen intoa HOPEsta.

– HOPEn myötä ja erityisesti siellä tapaamieni muiden opettajien kautta sain rohkaisua ja uusia ajatuksia tiimitoimintaan, valmentamiseen, yrittämiseen ja tekemällä oppimiseen.

Tapiainen toteaa nuoria kovasti innostavan, että he voivat tehdä yhdessä ja tienata yrityksessään myös vähän rahaa. Koulun työpajalla tehdyistä asiakastöistä kun saa vain numeron.

– Kaikki nyt perustetut NY:t ovat hyvin realistisia, ja nuoret ovat yrittämässä ihan tosissaan. Uskon, että tästä saadaan niin hyviä kokemuksia, että ensi vuonna Osaralla on varmasti vielä enemmän yrityksiä toiminnassa.