Hope -tapahtumia kuvin

Yhteistyökumppanit

  

Paikalla olevat käyttäjät

Paikalla on tällä hetkellä 0 käyttäjää ja 0 vierasta.
HOPE

Yrittäjyysinto leviää Sataedun sisällä 17.11.2010

Pauli Huhtamaa, Birgitta Lautaoja ja Kirsti Mäkinen uskaltavat Tiimimestarit-valmennuksen myötä laittaa itsensä peliin innostaakseen opiskelijoita oppimaan käytännön kautta.

 

Sataedu on hieno esimerkki siitä, kuinka hyvät ideat ja yrittäjyyden käytännöt leviävät koulutuskuntayhtymän sisällä. HOPEsta innostuttiin ensin voimallisesti Kokemäellä, josta alettiin innostaa muita mukaan. Nakkilasta lähdettiin seuraavaksi valmennuksiin, ja nyt myös Kankaanpäästä kouluttautuu kolme opettajaa Tiimimestareiksi.

– Kokemäki toi meille HOPE-kipinän, ja me puolestamme olemme vieneet heille NY-yritykset, joista meillä on liiketalouden opinnoissa jo pitkät perinteet, kertoo lehtori Birgitta Lautaoja.

Birgitan lisäksi Tiimimestari 9 -ryhmässä valmentautuvat Kankaanpäästä cateringalan opettaja Kirsti Mäkinen ja autoalaa opettava Pauli Huhtamaa. Viimeksi syyslomalla he viettivät kolme päivää Hauholla brändiä luoden.

– Tämä valmennus todella sytyttää ja antaa rohkeutta ja uskallusta kokeilla uutta. Uskallamme nyt antaa opiskelijoille luovuuden vapautta, jonka vanha systeemi helposti tukahduttaa, Birgitta miettii.

Opiskelijat muuttuvat jatkuvasti rauhattomammiksi, joten Birgitan mielestä on aiempaa tärkeämpää miettiä, miten heidät saadaan todella innostumaan oppimisesta ja valmistumaan ammattiin.

Hän on tuonut valmennuksesta käytäntöön esimerkiksi oppimissopimukset, joiden perustalle rakennetaan koko opiskelu.

– Opiskelijat ratkaisevat nyt tehtäviä itsenäisesti, ja minä olen taustalla valmentajana. Tiimit miettivät omat arvot itselleen ja motivoituvat muutenkin monin tavoin.

Birgitta pyrkii myös luetuttamaan opiskelijoilla paljon opetettavaan aiheeseen liittyviä kirjoja.

– Heidän pitää kurssin lopussa palauttaa lista lukemistaan kirjoista. Minä tuon tunneille mukanani joitain kirjoja, joita he voivat hyödyntää, ja opiskelijat käyvät myös itse lainaamassa kirjastosta mieleisiään kirjoja. 

Myös Kirsti Mäkinen on ottanut käyttöön oppimissopimukset ja kokonaan uuden työjärjestyksen. Nykyään kaikilla neljällä cateringalan opettajalla on ohjattavanaan jokaisen vuosikurssin opiskelijoita. Samassa tiimissä keittiöllä on niin ykkösiä, kakkosia kuin kolmosiakin oppimassa yhdessä tehden.

– Kokeilu tuntuu hyvältä, vaikka onhan meillä vielä monenlaista yhteensovittamista. Rakenteet määrittävät paljon, kun ruoka on oltava valmiina tiettyyn aikaan ja asiakkaita on aina palveltava hyvin.

Vastuu ja pallo
opiskelijalla

Kun opintoalavastaavat ehdottivat Tiimimestarit-valmennusta Pauli Huhtamaalle, miestä ei tarvinnut kauaa innostaa mukaan.

– Näin tässä mahdollisuuden muodostaa opiskelijoista itseohjautuva ryhmä, jota motivoi yrittäjyys ja se, että he pääsevät tienaamaan jotain yrittämisen kautta.

Autoalalla yrittäjyys on aina ollut opintojen perusta. Monet alaa opiskelevat perustavat yrityksen jo ennen armeijaan menoa. Osa taas jatkaa autoalan perheyritystä ja haluaa käydä ammattikoulussa opiskelemassa tekniikkapuolen kuntoon.

– Haastetta meillä riittää siinä, että saisimme oppilaitoksessa aikaan todellista yhteistyötä eri alojen välillä. Ideaalitavoite olisi, että opiskelijoita eri linjoilta olisi samassa NY-yrityksessä ja toisi sinne omaa osaamistaan, Pauli kaavailee.

Tiimimestarit-valmennuksesta Pauli kokee tuoneensa opetukseen valmentamisen näkökulmaa sekä dialogin. Kun vanha opettaminen oli kursseja ja kokeita, keskitytään nyt opiskelijaan ja siihen, mitä hän oppii. Vastuu ja pallo ovat opiskelijalla, jonka puolesta ei tehdä asioita.

– Olen oppinut käsittelemään paremmin ryhmää ja noukkimaan tarvittaessa yksilön esiin. Kysymyksillä ohjaaminen on nyt arkipäivää, ja prosessin pitää uskaltaa antaa viedä. Toppailen menoa vasta, jos ollaan niillä kalkkiviivoilla, että lähestytään kalliin virheen tekoa.

Työkaverit
kiinnostuneita

HOPE-opet ja Tiimimestarit levittävät mielellään näkemyksiään myös työtovereille. Kankaanpään yksikössä ajatukset on otettu hyvin vastaan.

– Mitään vastustusta ei ole ollut, ja kahvipöydässä yrittäjyysasioista keskustellaan ihan mielellään. Moni silti vaatii oman aikansa lämmetäkseen asioille, Birgitta muotoilee.

HOPEsta innostuneet opettajat Sataedun eri opetusyksiköistä ovat keskenään hyvin verkostoituneita.

– Kun kaikki ovat innostuneita ihmisiä, joilla on paljon ajatuksia yrittäjyydestä, on mahtava voimavara miettiä asioita yhdessä.